JAG BEHÖVER INGEN MAN, MEN JAG VILL HA HONOM. | MartinaOlsson

MartinaOlsson

Annons

JAG BEHÖVER INGEN MAN, MEN JAG VILL HA HONOM.

Jag är stolt feminist. Men det betyder inte att jag sympatiserar med extremistfeministiska rörelser eller delar alla deras åsikter. Precis som inom alla politiska ideologier så har det inom feminismen uppstått rörelser som drar allt till sin spets, så kallade extremister. Och jag tycker att det är så tråkigt att dessa rörelser, och enskilda människor med dessa typer av åsikter också för all del, är de rörelser och personer som så ofta tas upp som exempel på feminister i media. För det gör att många människor som inte är särskilt insatta i vad feminism är missbedömer, och tror att det där extremistfeministiska, det är vad den feministiska ideologin är. Och detta gör att många såklart väljer att inte kalla sig feminister eller delta i kampen för ett feministiskt samhälle. För dom tror ju på jämställdhet, men dom är ju inga “galna feminister”. Jag kan inte tala för alla. Men jag tror att väldigt många personer som använder “galna feminister”-uttrycket tänker på just extremistiska feminister när dom säger det. För dom finns. Precis som att det finns högerextremister och vänsterextremister. Och jag förstår att man kallar dessa typer utav människor för galna. För jag tycker själv att alla typer utav extremistiska människor och grupper när det kommer till t.ex. politisk åskådning och religion är ganska så galna. Men alla feminister är inte extremister. Och ni alla måste lära er att skilja en feministisk åsikt från en extremistfeministisk åsikt.

Jag ska nu välja att ta upp en extremistfeministisk åsikt som exempel. Som jag som feminist alltså inte håller med om eller står för. Och som jag som feminist faktiskt har fått höra av extremistfeminister som har använt detta som ett argument till varför jag inte skulle vara en “riktig” feminist. Och det är att man inte kan ha ett kärleksförhållande med en man som kvinnlig feminist, för då är man inte självständig, utan då är man beroende utav en man. Jag tycker att det är helt sjukt att det finns folk som faktiskt tycker så här. Dessa typer utav människor verkar inte förstå skillnaden i meningarna “jag behöver denna man” och “jag vill ha denna man”. Om du är en utav dessa människor som faktiskt tycker att man som kvinna inte kan vara självständig samtidigt som man lever i en kärleksrelation med en man, så tänkte jag nu försöka förklara för dig att det funkar, och hur det funkar. Och förhoppningsvis kommer du att förstå.

Jag har en pojkvän som heter Tobias. Som jag älskar över allt annat. Jag har valt att vara tillsammans med honom. Jag kan när som helst välja att inte vara tillsammans med honom om jag skulle känna för det. Jag behöver inte hans pengar. Jag har mina egna. Jag behöver inte tas om hand utav honom. Jag kan ta hand om mig själv. Ingenting i våran relation går ut på att jag behöver någonting som han har för att inte jag har det eller inte har möjlighet att skaffa mig det. Jag behöver helt enkelt inte honom för att leva mitt liv. Men jag väljer att leva mitt liv med honom för att jag inte vill leva mitt liv utan honom. Det är alltså ett aktivt val utav mig. Att “stå på sina egna ben” betyder inte att man måste vara ensam i allt man gör. Det betyder att man inte låter någon bestämma över en eller förtrycka en. Att man står för sina åsikter och ges möjlighet att följa sina drömmar. Och med en kärleksrelation tillsammans med en man som kvinna så medföljer inte automatiskt underkastelse, förtryck, att man tystas ner och inte ges möjlighet att följa sina drömmar. Jag är absolut medveten om att det finns sådana typer utav relationer, och det är förfärligt. Men i min och Tobias relation existerar det inget sådant. Jag ges precis samma möjlighet till att vara självständig i mitt förhållande med honom som jag ges om jag väljer att inte vara i ett förhållande med honom. Och det är det som är så fint. För alla män är inte svin. Det finns gott om dom som är det, det vet jag också. Men att som kvinna ha en kärleksrelation med en man betyder inte automatiskt att man som kvinna kommer att bli illa behandlad och att man inte ges utrymme att utvecklas och växa som människa. Och alla kvinnor är inte beroende av sina mäns pengar, kunskaper, resurser.. ja, vad det nu kan vara. Utan många kvinnor är tillsammans med sina män, pojkvänner, sambos.. ja, kalla det vad du vill just av samma anledning som jag är tillsammans med min pojkvän, för att jag har valt det. För att jag vill det. Vårat förhållande grundar sig inte för mig i att jag behöver en man. Det grundar sig i att jag vill ha honom.

Sådär extremistfeminist. Hoppas att du lärde dig något nytt idag.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats