VARFÖR VILL DU HA BARN? | MartinaOlsson

MartinaOlsson

Annons

VARFÖR VILL DU HA BARN?

Jag personligen vill inte ha barn. Det kan ju självklart ändras i framtiden, det vet man ju inte. Men jag vill inte ha det just nu och jag har aldrig riktigt känt tidigare i mitt liv att jag har velat ha barn i framtiden heller. När jag var yngre sa jag att jag ville ha barn, pratade om vad jag ville att mina framtida barn skulle heta o.s.v. Men sådana saker sa jag bara för att alla mina andra kompisar sa sånt. Ett särskilt minne som jag har från en gång då jag ljög om att jag ville ha barn fast jag egentligen inte alls ville det var något som hände när jag var runt 12 år om jag minns rätt. Det fanns en viss typ utav bilder som folk laddade upp på We Heart It och Tumblr, om jag inte minns helt fel så kallades dessa bilder “Things I want do to before I die” och när man sökte på detta på någon utav de två sidor jag nämnde, eller bara googlade det egentligen så kom det upp en massa inspobilder och på bilderna stod det då olika saker som hörde till bilden. Det kunde t.ex. vara en bild på Eiffeltornet och så stod det “Visit Paris” på bilden. Och många personer la ut dessa typer av bilder i sociala medier (Facebook, bloggar, We Heart It, Pinterest os.v.) för att visa vad dom hade på sina “bucket lists”. Jag gjorde också detta. Jag hade en mapp på mitt Pinterestkonto som hette typ “Bucketlist” eller något sådant, och i den mappen la jag till alla sådana här bilder jag kunde hitta som representerade något som jag ville göra under mitt liv. Det fanns en sådan här bild där det var en bild på en kvinna som höll ett barn i famnen, och så stod det “Be called ‘mother'” på bilden. Den här ville jag egentligen inte lägga till i min “Bucketlist-mapp”, för jag kände verkligen ingenting när jag såg den bilden och jag kände inte att det var något som var viktigt för mig att uppnå i livet. Men sedan kom jag och tänka på att alla andra tjejer som jag hade sett göra dessa typer utav bucketlists med dessa bilder i sina sociala medier hade haft med den bilden. Så då la jag också till den bilden i min bucketlist, för jag tänkte att om någon skulle kolla i min mapp på Pinterest (som om någon någonsin skulle ha fått för sig att göra det, och som om någon ens skulle bry sig om bilderna som fanns där om dom mot förmodan gick in och kollade, men ni vet hur man var i dom tidiga tonåren) så skulle dom kanske tycka att jag var konstig som inte hade med den bilden/punkten, eftersom att “alla andra” hade det. Så jag la till den även om det inte var något jag kände att jag ville göra i livet, och bortförklarade det för mig själv med att “äsch, jag vill ju inte det nu, men jag kommer ju att vilja ha barn i framtiden såklart, det vill ju alla, så någon gång kommer ju detta att vara på min bucketlist”.

Det är ju inget speciellt med den här lilla historien. Det är bara en liten petitess i mitt liv. Men något har ju ändå gjort att jag minns det så starkt än idag. Och det är för att det är ett så tydligt exempel på när man faller för grupptrycket. När man gör något för att folk inte ska tycka att man är konstig, eller för att “jag pallar inte med att folk ska hålla på och fråga varför”. Den sistnämnda anledningen är förmodligen anledningen till varför jag tidigare sa att jag ville ha barn, eller bara inte diskuterade ämnet helt enkelt för att undvika att behöva säga att jag inte ville ha barn. För jag orkade fan inte med alla frågor om varför och alla kommentarer om att jag kommer att ändra mig i framtiden. Det var först i början utav gymnasiet som jag började med att alltid säga att jag inte ville ha barn när diskussionen kom upp. För det är ingenting att skämmas över. Man vill olika saker i livet. Men varje gång jag säger detta till en person som inte redan vet detta om mig så möts jag utav förvånade blickar, frågan “varför inte det?” eller kommentaren “det kommer du att vilja sen”. Och det är först nu under dom här tre senaste åren när jag har pratat mycket om det här med folk runtomkring mig som jag verkligen har börjat irritera mig så jävla mycket på dessa typer av blickar, frågor och kommentarer. För det första, vad är det som gör dig så jävla förvånad? Visst, normen idag är att skaffa biologiska barn, det är vad de allra flesta människor gör. Men alla människor måste väl ändå vara medvetna om att det finns människor som väljer att skaffa icke-biologiska barn eller att inte skaffa några alls? Så vad finns det att förvånas över? För det andra. Att människor alltid frågar människor som säger att dom inte vill ha biologiska barn eller att dom inte vill ha några barn alls varför dom inte vill det gör mig irriterad utav en enda anledning. Och det är att jag aldrig någonsin har hört någon fråga en person som säger att den vill ha biologiska barn: “varför vill du det?”. För det tredje. Att säga till en person som inte vill ha barn att den kommer att vilja det i framtiden är bara så otroligt respektlöst. Att ta sig rätten att bestämma vad någon kommer att vilja göra i framtiden på det viset, nej usch. Vänd bara på det. Tänk om någon skulle säga till en person som sa jag vill ha två barn i framtiden” att “ja det tror du nu ja, men du kommer ju inte att vilja ha några barn alls i framtiden”. Det skulle nog en hel del människor höja på ögonbrynen åt.

Jag kan som sagt inte veta säkert om jag kommer vilja ha barn i framtiden eller inte. Men något jag faktiskt ändå väljer att säga att jag kan veta säkert det är att jag inte kommer att vilja skaffa biologiska barn i framtiden. För jag känner inte att det är någonting jag kan stå bakom. Av följande anledningar:
1. Det finns redan så många barn i världen som inte har föräldrar. Därför ser jag ingen anledning till att ploppa ut nya. Eftersom att jag vet om att det finns så många barn där ute som inte har föräldrar så ser jag det som min plikt som medmänniska att faktiskt ta hand om något utav dessa barn ifall jag vill bli förälder, inte skapa ett helt nytt liv. Och jag vet att alla som är föräldrar säger att man aldrig ångrar ett barn som man har skaffat, och det tror jag på. Men jag tror ändå att jag skulle känna ett litet stygn utav själväckel för vad jag faktiskt har gjort om jag skulle skaffa ett eller flera biologiska barn och sedan titta på en dokumentär om barn som bor under riktigt dåliga förhållanden på ett barnhem i Asien. Det är så jag fungerar. Jag skulle inte kunna se sådant och vara 100% nöjd med mitt val att skaffa biologiska barn.
2. Att inte skaffa biologiska barn är något jag tror att jag aldrig skulle ångra. Men när jag tänker lite närmre på det så tror jag att jag möjligtvis skulle kunna ångra i framtiden om jag inte adopterade minst ett barn under min livstid. Just för att jag tycker att det är ett av de absolut finaste och osjälviska besluten man kan ta i sitt liv.
3. Jag vill inte genomgå en förlossning. Jag har sett dokumentärer om både förlossningar och hur det går till när man adopterar ett barn. Och jag tycker att tillvägagångssättet när man adopterar ett barn verkar mycket mysigare och som ett mycket mer passande sätt för mig att bli förälder på. Med förlossningar finns det också så himla många risker. En utav mina största rädslor om jag var gravid skulle nog vara att bebisen skulle dö i magen när det var för sent för att göra abort. För det händer ju faktiskt ganska ofta ändå. Och tänk att behöva föda ut ett barn och genomgå en otroligt smärtsam förlossning när du vet att barnet ändå är dött, du kommer inte att få något barn efter att du har genomgått den här smärtan. Det är ju verkligen som att göra en superstor ansträngning, men du får inget för det. Nej usch, när jag tänker på att behöva gå igenom det alltså.. jag skulle hellre dö. Och hela tanken på att någonting ska växa inuti mig och få näring från mig genom en jävla slang (navelsträngen alltså, haha) känns inte alls mysig. Jag vet att många som är gravida säger att det är jättemysigt att ha ett liv som växer inuti en. Men jag kan verkligen inte tänka mig att jag skulle känna så. När jag tänker på det nu känns det bara väldigt obehagligt och utomjordiskt på något vis.
4. Världen som den ser ut just nu behöver inte mer människor. Flera delar av världen är redan överbefolkade. Miljön är katastrofal, och det är vi människor som förstör miljön. Om vi ska leva som vi gör nu så måste vi bli färre. Jag säger inte att ingen ska skaffa biologiska barn på flera år, för det skulle ju inte heller funka. Men jag säger bara att man borde tänka efter tio extra gånger innan man gör det. Så att färre personer skaffar biologiska barn. Jag ser ingen anledning i dagsläget till att personer som inte verkligen, verkligen, VERKLIGEN vill skaffa biologiska barn och inte kan tänka sig ett lyckligt liv utan detta ska skaffa några biologiska barn. Känner du att du kan leva ett lyckligt liv utan, ja.. då kanske du ska låta bli. För då bidrar du faktiskt till något mycket större och viktigare för alla människor i världen. Och det är något väldigt fint. Så som läget ser ut i världen idag så ser jag det faktiskt som ett väldigt egoistiskt beslut att skaffa biologiska barn.

Nu har ni fått höra mina argument till varför jag är så säker på att jag aldrig någonsin kommer att vilja skaffa biologiska barn. Och nu tänkte jag att jag skulle berätta vad jag har för anledningar till att jag idag känner att jag inte vill skaffa några barn alls. Eftersom det uppenbarligen är så himla intressant för många 😉 Och jag tror att ni kommer att förstå detta ganska snabbt genom att bara jämföra anledningarna lite snabbt till varför jag inte vill skaffa biologiska barn och varför jag inte vill skaffa barn överhuvudtaget just nu. Men jag förklarar ändå, för det kanske finns någon som inte förstår. Mina argument för varför jag inte vill skaffa barn alls är mycket mer troliga att förändrar i framtiden än mina argument för varför jag inte vill skaffa biologiska barn. Argumenten för varför jag inte vill skaffa biologiska barn bygger på lite större saker och mer grundläggande värderingar som jag har. Medans argumenten för varför jag idag känner att jag inte kommer att vilja ha barn alls är sådana saker som enklare kan förändras helt enkelt. Och det är därför jag säger att jag är säker på att jag inte kommer att vilja skaffa biologiska barn i framtiden, men att jag inte är säker på att jag inte kommer att vilja ha barn någon gång i framtiden.
1. Jag vill inte ha någonting som håller mig tillbaka. Jag vill kunna göra i princip vad jag vill när jag vill när jag har flyttat hemifrån, har mitt egna liv och liksom sköter mig själv. Jag vill att jag och min pojkvän ska kunna flytta till en ny stad eller ett nytt land om vi känner för det utan att behöva tänka på vad våra barn känner inför detta, dom kanske inte kan engelska, hur ska dom klara av att gå i skolan i ett annat land, hur ska det bli med kompisar om vi flyttar till en ny stad o.s.v. Och en annan sak är att jag är uppväxt i en familj som aldrig har lagt pengar på/värderat att åka utomlands, jag har inte rest längre än till Norge. Därför vill jag gärna resa och upptäcka nya platser tillsammans med min pojkvän eller med mina vänner när jag har möjlighet till det i framtiden. Och jag vill inte behöva ha barn med i min planering när jag planerar mina resor. Jag vill inte behöva ta med mig barnet, jag vill inte vara beroende av att någon ska kunna passa mitt barn utan jag vill kunna åka när det passar mig bäst och det finns vissa platser i världen jag vill resa till som inte är barnvänliga resmål. Och jag vet att man kan leva ett liv där man flyttar runt och reser mycket även med ett eller flera barn i familjen, för jag vet folk som gör det. Men jag tror inte att det är det ultimata för barnet och därför skulle jag aldrig ta in ett barn i min familj om jag planerar att leva mitt liv på det viset.
2. Jag känner mig inte bekväm runt barn. Jag kan tycka att barn är gulliga när dom sitter still, inte skriker och är hela och rena. Så fort ett barn börja skrika eller gråta blir jag otroligt obekväm och en irritation börjar genast byggas upp. Och så fort ett barn dreglar, snorar, kladdar med mat o.s.v. så mår jag väldigt illa, jag tycker att det är sjukt äckligt. Och ja, det här låter ju inte som egenskaper som är bra att ha som en förälder. Och därför anser jag mig inte vara en lämplig förälder.
3. Jag kan inte se att mitt liv skulle bli lyckligare med ett barn. Just nu så känner jag att ett barn förmodligen skulle göra mig mer olycklig än lycklig. Det behöver jag nog inte utveckla. Ett ganska så tydligt och bra argument för att inte skaffa barn anser jag.
4. Jag vill inte sätta mig själv åt sidan för någon annan. Jag är av åsikten att går du in i någonting då ska du göra det helhjärtat. Alltså blir du förälder så ska du gå in i det till 100%. Och för mig betyder det att du alltid sätter ditt barn i första rum. Du ska alltid tänka på ditt barns bästa och ditt barns behov måste alltid komma före dina egna. Och det är ett sätt som jag känner att jag inte vill leva mitt liv på, för jag är säker på att jag då kommer att gå miste om många härliga och roliga upplevelser.

Så, nu har ni fått flera utav mina argument till både varför jag inte vill skaffa biologiska barn och varför jag tror och känner nu att jag inte kommer att vilja skaffa egna barn överhuvudtaget. Jag tycker själv att alla dessa argument är väldigt rimliga och bra argument för att låta bli att göra dessa grejer. Och det jag skulle vilja att ni som vill ha barn (biologiska, jag förstår som sagt till 100% varför man vill adoptera ett barn) skriver era argument för varför ni vill detta i kommentarsfältet. Det skulle verkligen vara jättekul att läsa! Som sagt så är detta en fråga som väldigt sällan tas upp, och det är därför jag vill att ni ska svara på den. Jag kommer att börja fråga fler människor i min omgivning om varför dom vill ha biologiska barn om det kommer på tal också, för jag är uppriktigt nyfiken på hur dom personer som vill ha det tänker. Det enda argumentet jag har hört är att man vill föra sina gener vidare. Men det måste väl finnas fler argument eller? För jag tycker i alla fall inte att det argumentet räcker för att välja att skaffa biologiska barn framför att adoptera. Men som sagt, vill du ha biologiska barn? Berätta då jättegärna varför det är så viktigt för dig i kommentarsfältet, skulle vara så intressant att få ta del av era tankar. Jag uppskattar verkligen er som tar er tiden att berätta!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats