MITT YRKE SOM: FÖRFATTARE | MartinaOlsson

MartinaOlsson

Annons

MITT YRKE SOM: FÖRFATTARE

smålandsbladet1[1]

Namn: Pauline Wågström
Ålder: 26 år
Yrke: Författare
Blogg: paulinewagstrom.se

Jag kan tänka mig att det är många som vill bli författare, men som inte riktigt vet hur man ska gå tillväga. Hur gjorde du?
– Min första bok gav jag ut på ett förlag där vem som helst kan ge ut sin bok och det är ett bra sätt om man kanske inte vill försöka satsa på att bli en stor bästsäljande författare utan bara vill ha sina egna böcker i tryck så att familj och vänner kan läsa dem. På senare tid med mina andra böcker så har jag använt mig av Publit och det är en jättebra sida för de som vill ge ut sina böcker själv. Att skicka in böcker till förlag har jag slutat med då det alltid är så lång väntetid på att få svar, samt att de allra flesta blir nekade utgivning. Jag känner att jag inte vill slösa den tiden.

En annan sak som jag tror att många tänker om författarskapet är att det kommer vara svårt att få ut sina böcker till allmänheten och att det därmed blir svårt att försörja sig som författare. Vad är dina erfarenheter utav detta? Tycker du att det har varit svårt att få ut de böcker du har skrivit och få dem att sälja?
– Som tur är så är jag inte beroende av att mina böcker ska sälja eftersom jag får in pengar på annat håll, men jag vill såklart ändå att de ska nå ut till läsare. Jag har en hemsida om mina böcker och jag har tryckt upp en hel del reklammaterial, bland annat en väska med ett tryck av mina böcker på och visitkort som jag brukar lägga ifrån mig på tåg och liknande. Jag gör även reklam i grupper på Facebook.

Hur många böcker har du gett ut och vad handlar dom om?
– Jag har gett ut tre böcker. Den första “Be Strong!”, är en ungdomsbok som handlar om en kille som får stå ut med hemska konsekvenser efter att ha gjort ett dåligt val och varit taskig mot en utsatt person i skolan. “Om ett missfoster” är min självbiografi som handlar om att leva med autism, selektiv mutism och social fobi. Och “Udda & Utsatt” är en halvfiktiv ungdomsbok som handlar om mobbning och att leva med en alkoholiserad förälder.

20161227_1447151[1]

Pauline har själv tryckt upp en hel del reklammaterial för att marknadsföra sina utgivna böcker.

Böckerna som du har gett ut präglas alla tre ganska mycket utav psykisk ohälsa, vilket jag tycker är något som är väldigt bra att man är med och lyfter diskussionen om. Varför känner du att det är viktigt för just dig att skriva om psykisk ohälsa?
– För att många inte förstår sig på det. Många anser att personer med psykisk ohälsa bara överdriver och tycker synd om sig själva och jag tycker det är viktigt, framförallt för ungdomar i skolor att bli mer informerade om det.

Visste du redan innan du började skriva din första bok att du ville skriva om tunga och jobbiga saker? Och kan du se dig själv byta genre i framtiden och skriva mer lättsamma böcker?
– När jag var yngre skrev jag många böcker för hand på papper, ritade bilder och häftade ihop. Då blev det en del lättsamma bilderböcker, men jag har alltid varit intresserad av att skriva om jobbiga saker eftersom man då får känna sig in i hur karaktären känner och ibland får man känna känslor som man kanske aldrig gör på riktigt. Jag skriver fortfarande en del lättsamma böcker, främst barnböcker som jag längre fram ska skicka in till olika förlag.

Vad är det absolut bästa med författaryrket enligt dig?
– Att jag känner mig som en “högre makt”. Jag kan skriva om exakt vad jag vill och styra över alla karaktärerna. Jag bestämmer vad som ska hända dem, vad de ska känna, göra och hur de ska bete sig. Det är så grymt roligt med tanke på att man i verkligheten inte kan göra ett dugg för att styra andra.
481198_436104716420506_552056324_n[1]

Här sitter Pauline själv och säljer den fiktiva boken “Be Strong!” och hennes självbiografi “Om ett missfoster”.

Finns det någonting som du tycker är mindre bra med yrket?
– Det kan kännas väldigt tråkigt när jag har lagt ner massor med tid på att skriva en bok utan att få några omdömen eller recensioner på den. Det är svårt att få folk att recensera ens böcker, men att få läsa fina saker om mina böcker är något jag älskar.

Hur kom det sig att du blev författare? Hade du haft ett intresse för skrivande sedan du var liten eller kom intresset för författaryrket senare i livet?
– Som sagt så började jag skriva grymt tidigt. Jag var till och med så noggrann när jag häftade ihop egna böcker att jag hittade på vilket förlag boken skulle vara “utgiven” på och skrev namnet på förlaget på framsidan. Jag ritade till och med streckkoder på böckernas baksidor och skrev ett cirkapris!

Tror du att du kommer att fortsätta att arbeta som författare även i framtiden?
– Absolut, jag tänker skriva tills jag dör.

20161227_1458511[1]

Paulines böcker “Udda & Utsatt” och “Om ett missfoster” finns båda att köpa hos Adlibris för den som är sugen på att läsa dom!

Kan du nämna några egenskaper som du tror är viktiga att ha om man vill satsa på en karriär som författare?
– Tålmodig, envis, kreativ, noggrann och även en liten dos av ensamvarg. Om man är en social typ som vill träffa kompisar hela tiden så kommer det nämligen bli omöjligt att hinna få tid till att skriva 😉

——————————————————————————————————————————————————————-

Vill du bli intervjuad om ditt yrke? Skicka då bara ett mail till mig på maartiina.olsson@hotmail.com där du berättar att du vill bli intervjuad, samt vad du jobbar med. Jag ser fram emot att få lära mig mer om era yrken, och förhoppningsvis kunna inspirera andra till vad dom vill jobba med genom dessa typer utav intervjuer!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats