MITT YRKE SOM: PERSONLIG ASSISTENT | MartinaOlsson

MartinaOlsson

Annons

MITT YRKE SOM: PERSONLIG ASSISTENT

intervju1

Namn: Javier Gonzalez Silva
Ålder: 29 år
Yrke: Personlig assistent
Instagram: @experiencewithj, följ också Javiers brukare på @rodrigosilvaacosta.

Hur skulle du beskriva yrket personlig assistent för en person som aldrig har hört talas om det tidigare?
– Som personlig assistent är man en levande hjälpreda som bidrar till att en person med funktionsnedsättning ska kunna ha möjligheten att leva som alla andra.

Ungefär hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Just i nuläget så har vi inte hittat en daglig verksamhet som min brukare kan gå till. Vi försöker att hitta på olika saker varje dag men det är inte ofta som det finns så mycket man kan göra på en vardag. Så vi fotar, filmar, tränar, fikar, gör olika fritidsaktiviteter och hittar på saker som min brukare vill göra.

Skulle du vilja berätta lite om personen du är personlig assistent till? Vem är han och varför behöver han en personlig assistent?
– På grund av sekretesslagar så får jag inte berätta så mycket, men jag har fått tillåtelse och kan berätta att han är en ung kille med massa energi, egen vilja och han är social. Han har en CP-skada och epilepsi, detta hindrar honom dock inte från att kämpa för ett liv som alla andra.

Senast överförda244

Javier tillsammans med sin kusin och brukare i Chile / Tillsammans på Alicantes flygplats

Har du varit/är du personlig assistent åt flera olika personer eller endast en person?
– Jag är bara assistent åt en person. Men när han gick i skolan så lärde jag känna hans klasskompisar samt andra assistenter, och med åren har dom blivit vänner för LIVET. I skolan och när man är i en grupp är det en självklarhet att man ställer upp för andra brukare och assistenter. Till exempel om brukarna behöver hjälp med att sätta på sig jackan, hämta någonting eller läxor. Eftersom jag kan spanska hjälpte jag de som läste spanska. Och självklart ställer man även upp om en assistent behöver gå på toa, hämta kaffe, ringa ett privat samtal m.m.

Vad är vanligast? Att man endast är personlig assistent åt en person i taget eller att man har flera personer man är det åt samtidigt?
– Det beror helt enkelt på en själv. Om man enbart jobbar heltid hos en brukare, eller deltid hos flera.

Vad är det absolut bästa med det här yrket enligt dig?
– För mig personligen så är det nog att veta att min brukare väntar på mig på morgonen för att jag ska kunna bidra till att han får ha ett så normalt liv som möjligt. Att han får göra det han vill under sin dag med självbestämmelse. Men när det gäller yrket i sig så tycker jag att man lär sig så väldigt mycket om varandra, man uppskattar varje möjlighet för brukaren, man lär sig så mycket om människor i allmänhet och det är ett såpass givande yrke. Tyvärr så brukar assistenter vara väldigt unga och inte riktigt veta vad dom vill arbeta med. Därför slutar många ganska snabbt och det är så himla tråkigt. Den viktigaste egenskapen som assistent är empati, att man verkligen kan sätta sig in i brukarens sits. Själv har jag arbetat som assistent i tolv år.

Skärmdumpar91

Roro (brukaren) hälsar Javier och hans familj välkomna hem från Chile / Träffar Jasmine Kara på Let’s Dance

Finns det någonting som du tycker är mindre bra med yrket?
– Det är som med alla andra jobb, man har bra dagar och mindre bra dagar. Man växer med varandra. Men jag tycker att vi assistenter är väldigt dåligt betalda för det jobb vi faktiskt gör i allmänhet.

Hur kom det sig att du blev personlig assistent? Var det någonting du länge hade tänkt att du ville jobba som?
– Det hela började med att jag skulle få en kusin och jag var superglad över den här nyheten. Åren gick och jag började märka att något inte stämde, min kusin kunde inte gå eller ta tag i saker. När jag blev tonåring så förstod jag vad det var som hade skett, jag hamnade väldigt ofta hos rektorn på grund av tjafs med andra elever om skällsordet CP, redan då ansåg jag att det var fel. Alla i min omgivning vet att det ordet inte existerar som skällsord. När jag var femton år så hade jag bestämt själv att jag skulle ta hand om min kusin när jag tagit studenten. Dagen kom och jag tog studenten samtidigt som min kusin inte hade fått assistanstimmar. Han började bli stor och ville självklart inte gå med sin mamma till skolan, vem vill det när man är tonåring?
Jag hade ju inte direkt något för mig, visste inte riktigt om jag ville plugga vidare eller ta ett sabbatsår. Då frågade min moster och hennes man om jag ville följa med min kusin till skolan och jobba med honom. Jag sa ja, och det är det bästa jag gjort i hela mitt liv!

Är det här ett yrke som du ser dig själv arbeta inom även i framtiden?
– Självklart!  Jag kommer nog alltid att jobba med min kusin om han inte tröttnar själv på mig, hehe. Några av hans vänner har frågat om jag vill jobba med dem. Detta gör mig så jävla stolt, att de vill ha mig som deras assistent. Det betyder att jag gör ett bra jobb.

Senast överförda245

Tillsammans i Mall of Scandinavia / På Roros student

Vilka typer av människor anser du passar bäst inom det här yrket?
– Några egenskaper jag anser är viktiga som assistent är:
A – Ansvarig
S – Seriös
– Skojig
– Integritet
– Social
– Teknisk
– Empatisk
– Noggrann
– Tolerant

——————————————————————————————————————————————————————-

Är du intresserad av att bli intervjuad om ditt yrke? Tveka inte att kontakta mig på maartiina.olsson@hotmail.com.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats