HUR BLIR JAG SPONSRAD? | MartinaOlsson

MartinaOlsson

Annons

HUR BLIR JAG SPONSRAD?

sponsrad1

En fråga som jag får ganska ofta är hur jag gör för att få sponsorer till min blogg. Det vill säga hur jag går tillväga för att kunna starta tävlingar i samarbete med olika företag, för att få hem produkter gratis i utbyte mot att jag skriver om dom i bloggen och för att få skriva sponsrade inlägg i utbyte mot pengar . Tänkte därför skriva en liten “guide” till hur du gör och även slå hål på några myter om t.ex. vem som kan bli sponsrad.

Måste man ha minst 1000 unika besökare/dag för att kunna bli sponsrad? Svaret på den frågan är absolut inte. Självklart finns det fler företag som vill sponsra dig ju fler läsare du har, men många små företag sponsrar gärn mindre bloggar. Jag kan berätta för er att jag blev sponsrad ganska ofta redan när jag bara hade ca 200 unika läsare om dagen. Såklart har jag märkt att det blivit lättare att få napp hos många företag ju högre statitisken har varit. Men det är absolut inte omöjligt att skaffa sponsorer till en mindre blogg!

HUR GÖR MAN SEN DÅ?
Ja, när man har kommit fram till att man gärna vill skaffa sig sponsorer, hur gör man då?

Skriv ett mail. Börja med att skriva i ording ett mail som du ska skicka ut till företag du vill samarbeta med. Mailet ska innehålla din bloggadress, vilken typ av blogg du har (modeblogg, träningsblogg o.s.v.), hur många unika besökare du har om dagen, varför du vill samarbeta med just detta företaget och vad för slags samarbete du är ute efter. Vissa företag vill också att du bifogar en print screen på din statistik som “bevis”, men alla kräver inte detta. Så du kan välja att antingen skicka med detta från början eller vänta och se om dom frågar efter det. Det är också viktigt att du tänker på språket i ditt mail, du ska låta trevlig och formell. Tänk på stavningen och ordvalen!
   Och ja, jag menar att du ska ha ett mail som du skickar till alla företag du vill samarbeta med. Det blir mycket enklare och går snabbare att bara kopiera in en text i varje mail än att skriva en ny varje gång. Så tänk på att skriva en som funkar att skicka till de flesta företag. Så gör jag, men jag gör självklart små justeringar i mailet om det behövs någon gång, men det är bra och skönt att ha en färdigskriven mall att utgå ifrån.

Googla. Du vill ju såklart bli sponsrad av företag som passar dig, din blogg och dina läsare. Därför är det viktigt att du väljer en kategori som passar din blogg och har du en modeblogg så kan du t.ex. googla på “smycken”, “kläder”, “smink” o.s.v. så kommer det komma upp massa webbshopar som säljer dessa saker. Och det kommer framförallt komma upp många mindre webbshopar. Det är dom man ska satsa på som bloggare om man vill bli sponsrad (speciellt de bloggare som inte har speciellt många besökare) eftersom dom inte får lika många förfrågningar som större företag. Sedan är det bara att skicka iväg ditt mail till så många som möjligt!

NÅGRA TIPS

Bli inte ledsen om du får ett nej. Du kommer frå många nej, jag har definitvt fått fler “tyvärr, vi har inte möjlighet att samarbeta just nu”-svar på mina förfrågningar än vad jag har fått “ja, absolut!”-svar. Men det är därför det är viktigt att verkligen fråga så många olika företag som möjligt, för då kommer du definitivt få många “ja” också.

Ta tag i det själv! Gör verkligen det, gör så som jag har skrivit ovan om ni vill få många sponsorer, kunna ha många tävlingar och få mycket gratisprodukter hemskickade. Jag upplever att många tror att det alltid är företaget som hör av sig till bloggaren, men det är oftast bara när det gäller dom största bloggarna som det är så det går till hela tiden. Visst, såklart har det hänt ibland att ett företag har tagit kontakt med mig och frågat om jag vill skriva om deras nya produkt eller något sånt. Men dom allra flesta samarbetena har jag dragit igång själv genom att maila företaget och fråga. Det är inte pinsamt, kör på bara!

Var inte rädd för att vara “på” företagen. Om du får som svar på ditt mail att dom ska avvakta och höra av sig om en månad och sedan när det har gått lite mer än en månad så har dom fortfarande inte hört av sig, tveka inte att skriva till dom och påminna dom! Förhoppningsvis ignorerar dom dig inte, det gör proffessionella företag inte särskilt ofta. Dom har troligtvis bara glömt bort att dom skulle kontakta dig igen för att dom har haft så mycket annat att göra.

sponsrad2

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Wilhelm

    Hej skulle jag kunna bli sponsrad här är 11 och kan visa upp grejerna i mina videos och bloggar så om ni vill ha mig som sponsrad hade det varit Nice kommer ge massa reklam så ni vet messa eller ring telefon nummer

  2. Magdalena Wiklund

    Bra inlägg, men en liten kommentar – om man skriver ett enda mail som man skickar till alla blir det opersonligt. Det är bättre – mycket bättre – att skriva från början varje gång. Att skriva med passion! Passion märks. När jag bad om sponsring (kan ni skicka mig en våg) fick jag frågan om hur den vågen skulle fungera… I mitt mail skrev jag allt om min blogg, mitt yrke, min passion och hur jag kan länka tillbaka till företaget. Sedan var jag tvungen att skriva ett mail till för att svara på frågan om vågen. Det är passion det 🙂

Annons
stats